Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A háztól az otthonig

2021. 05. 17. 14:47:45
A háztól az otthonig

Az otthon életünk középpontja. Ez az a hely, ahol jól érezzük magunkat, amihez kötődünk, ahol olyan környezetet teremthetünk magunk köré, mely tükrözi ízlésünket és személyiségünket.

A háztól az otthonig

Az otthon életünk középpontja. Tevékenységek széles körének kell teret adnia az alvástól a főzésig, a mosástól a pihenésig. Szükségünk van meghitt zugokra, ahová visszavonulhatunk, és közösségi terekre, ahol a család és a barátok összegyűlhetnek, valamint helyekre, ahová a különböző személyes tárgyainkat, élelmiszereket, ruhákat, felszereléseket, stb elhelyezhetjük. Az otthon azonban sokkal több, mint az egyes helyiségek összessége. A praktikus dolgok megoldása nem minden. Az otthon jelentősége ennél jóval mélyebben rejlik. Ez az a hely, ahol jól érezzük magunkat, amihez kötődünk, ahol olyan környezetet teremthetünk magunk köré, mely tükrözi ízlésünket és személyiségünket.

A lakberendezés divatjai is éppoly változóak mint pl. az öltözködés divatja. Lakásunk teljes berendezését azonban nem cserélhetjük le olyan egyszerűen, mint a ruhadarabjainkat. Ezért alaposan meg kell fontolni, hogy milyen irányzatot szeretnénk követni, ehhez pedig fontos tisztázni magunkban, hogy milyen az ízlésünk, mit is szeretnénk. Az otthonteremtés alkotó folyamat, az otthon az önkifejezés egyik módja. Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi időt töltünk otthon, és mennyi pénzt áldozunk a lakberendezésre, mi sem természetesebb, mint hogy olyanná formáljuk, hogy jól érezzük magunkat benne. A jól sikerült enteriőrökből árad az elevenség, az egyéniség és az egyedi hangulat.

Manapság rengeteg inspirációt nyerhetünk a lakberendezési magazinokból és az internetről: Pinterest, Instagram, Facebook oldalak ezrei kínálnak nekünk ötleteket otthonunk szebbé tételéhez. De személyes tapasztalatainkat is felhasználhatjuk: idézzük fel azokat a helyeket, amelyek valaha tetszettek nekünk - nyaraló, étterem, szálloda, barát vagy családtag háza - , és próbáljuk meg elemezni, hogy milyen érzések kapcsolódtak hozzájuk, mi adta ezeknek a helyeknek a jelentőségét és a kisugárzását, ami megfogott bennünket. Ezeket az ötleteket bátran írjuk össze, a fényképeket tegyük el magunknak, így könnyebben letisztázhatjuk, hogy mit szeretnénk. Ahhoz, hogy otthonunk harmonikus legyen, lehetőleg kerüljük az egymásnak ellentmondó stílusok keveredését és egymáshoz színben, anyagban, ízlésben passzoló berendezési tárgyakat, kiegészítőket válasszunk. Amikor új dolgot vásárolunk, inkább várjunk, míg megtaláljuk az igazán odaillőt, ahelyett, hogy beérnénk félmegoldással. Igazán harmonikus enteriőr nem teremthető egyik napról a másikra, legyünk türelmesek.

Egy otthon berendezése soha nem fejeződik be. Az új életszakaszok új követelményeket támasztanak, átalakításra, változtatásra késztetnek bennünket. Ízlésünk is megváltozhat, és ami régen annyira tetszett, az ma már nem szolgál az örömünkre. Idővel el is használódnak, elkopnak bútoraink. Ilyenkor ne féljünk a változtatástól, amennyiben lehetőségeink ezt megengedik. Sokszor igen apró változtatások is felemelően hatnak, a bútorok átrendezésével, a lakástextíliák, szőnyegek lecserélésével, új dekorációs elemekkel is feldobhatjuk otthonunk hangulatát.

Ahogy ruháinkkal önmagunkat felöltöztetjük, úgy a házunk is felöltöztethető és kifesthető, ezáltal csinossá és divatossá tehető.

Forrás: Terence Conran: Belsőépítészet

Tartalomhoz tartozó címkék: A háztól az otthonig