Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A tárolás művészete

2021. 06. 08. 12:23:54
A tárolás művészete

Otthonunkban nem csak a családtagoknak kell kényelmesen elférniük, hanem a tárgyaknak is. A rendezettség láthatatlan, a káosz azonban rögtön szemet szúr.

A tárolás művészete

Otthonunkban nem csak a családtagoknak kell kényelmesen elférniük, hanem a tárgyaknak is. A rendezettség láthatatlan, a káosz azonban rögtön szemet szúr. A tárolás valójában alapvetően határozza meg otthonunk küllemét és működését. Az, hogy mennyire hagyjuk szabadon holmijainkat, ill. hogyan tároljuk őket, a legkifinomultabb lakberendezési stílusnál is mélyrehatóbban adja meg otthonunk jellegét. Az, hogy hol és hogyan tároljuk dolgainkat, alapvetően meghatározza, hogy mire használhatjuk a tér fennmaradó részét, és hogy milyen hatékonyan végezhetjük egyes teendőinket a lakásban.

A jó tárolás annyit jelent, hogy a holmink megbízható helyen van, nem sérül vagy megy tönkre idő előtt és mindig megtaláljuk azt, amire szükségünk van. A rendetlenség igazán zavaró lehet, amikor nem találjuk meg az alapvető dolgokat, és pazaroljuk az értékes tárolóhelyeket a felesleges tárgyakkal.

Mielőtt nekilátnánk a rendszerezésnek, végig kell gondolnunk, hogy mi az, amire már nincs szükségünk, amit nem szeretünk vagy nem használunk, és szabaduljunk meg tőlük.  A felesleges dolgokat eladhatjuk, felajánlhatjuk jótékony célra, vagy egyszerűen ki is dobhatjuk, ha már nem használható semmire. A selejtezés sokszor nem könnyű feladat, érzelmileg ragaszkodhatunk bizonyos tárgyakhoz, vagy azt gondoljuk, hogy valamire még jó lesz. Ha valamitől mégsem tudunk megválni, de ritkán használjuk, elhelyezhetjük a padláson, pincében, fészerben stb.  Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha összeírjuk mit hová süllyesztettünk el, hogy a jövőben könnyebben megtaláljuk őket.

A tárgyakat rangsoroljuk aszerint, hogy milyen gyakran használjuk őket, és ez alapján keressünk helyet nekik. A könnyen hozzáférhető helyekre helyezzük el a mindennap használatos dolgokat és az elvétve használt dolgokat helyezzük félreesőbb helyekre. Természetesen funkció szerint is fontos a megfelelő elhelyezés, nyilvánvalóan senkinek sem jutna eszébe a serpenyőket a hálószobában tárolni. A felső szekrényekbe inkább a könnyebb holmikat helyezzük, míg a nehéz edényeket, felszereléseket érdemes csípőmagasságban, kihúzható szekrényekben tárolni. Fontos, hogy legyen elegendő szekrényünk, tárolóeszközünk, kosarak, dobozok a különböző méretű és funkciójú holmik számára, hogy rendszerezni tudjuk őket. Ha a tárgyaknak megvan a maguk helye, mégpedig azon a környéken, ahol általában használjuk őket, nagy valószínűséggel a helyükre is kerülnek, így elkerülhetjük a rendetlenséget.

A jó rendszerezéshez elengedhetetlen, hogy a rendelkezésre álló térrel megfelelően gazdálkodjunk. A helyiségek egyszerű cseréjével is számos tárolási, szervezési probléma megoldható. A köztes terek, lépcső alatti zugok, előterek kihasználásával is rengeteg helyet nyerhetünk, tárolóhelyet vagy játszósarkot rendezhetünk be. 

Ha lehetőségeink engedik, ideális megoldás lehet, ha önálló tárolóhelyiséget alakítunk ki: gardrób, háztartási helyiség, éléskamra. Ezáltal a ház többi helyisége mentesül a tárolási feladatok alól.

Az otthon rendezettségéről igencsak megoszlanak a vélemények: a minimalista elveket valló emberek mindent igyekeznek elrejteni szem elől, míg mások szeretik a dolgokat természetes összevisszaságban elől hagyni. Az emberek többsége azonban az arany középutat választja, és holmijai egy részét zárt szekrényekben tárolja, míg más dolgokat látható módon helyez el. Ha az utóbbi mellett döntünk, ügyeljünk arra, hogy a kihelyezett tárgyak jól mutassanak. Például egy vidékies stílusú konyhában remekül mutatnak a felfüggesztett öntöttvas edények, a nyitott polcokra helyezett rusztikus cserép vagy kerámia tárolók, fonott kosarak. De egy nappalit is díszít egy szép nyitott könyvespolc vagy egy vitrines szekrény a benne található dísztárgyakkal.

  

 

Egy kis kreativitással eredeti funkciójuktól eltérő célokra is használhatunk komódokat, szekrényeket, fiókokat, tárolókat, pl. virágok tárolására.

Bárhogyan is teszünk, fontos, hogy a tárolóhely stílusa tükrözze a lakás jellegét és összhangban legyen vele.

Forrás: Terence Conran: Belsőépítészet

Tartalomhoz tartozó címkék: A tárolás művészete