Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az idilli olasz mediterrán vagy más néven toszkán stílus

2021. 01. 27. 19:32:16
Az idilli olasz mediterrán vagy más néven toszkán stílus

A stílust kedvelőkre a vidéki élet, a természetközeliség és a természetesség szeretete jellemző.

Az idilli olasz mediterrán vagy más néven toszkán stílus

A mediterrán stílus alatt a déli országok lakberendezési stílusát értjük. ezen belül pedig megkülönböztetünk spanyol, görög és olasz (toszkán) mediterránt. Az olasz irányzat az 1950-es évektől vált ismertté, ekkor kezdték el felújítani a régi, vidéki villákat, farmházakat, melyek a toszkán dombok között, olajfák, citrusok és szőlőültetvények között találhatók, idilli, békés környezetben. A stílust kedvelőkre a vidéki élet, a természetközeliség és a természetesség szeretete jellemző. Legfőbb jellegzetessége a lakberendezésben az elegancia, kifinomultság, kiváló minőségű anyagok, berendezési tárgyak használata, tömörfából készült rusztikus bútorok, kárpitozott szófák és kanapék. Az irányzat színpalettája: a natúr földszínek, púderszínek, a meleg sárga, terrakotta, bordó árnyalatok, szürke, halványlila valamint az olajzöld és a levendulakék.

A konyha központi szerepet kap az olasz családoknál, hiszen szeretnek sokan összegyűlni és jókat enni, így a konyha általában nagy méretű, jól felszerelt, rusztikus tömörfa bútorral berendezett, tágas étkezővel, nagy étkezőasztallal.

A padlót általában terrakotta járólappal burkolják, a falak egyszerű fehérek, vagy világos bézs ill. púderszínűek, tipikus díszítőelemek a boltívek és a terméskővel, téglával kirakott falak, valamint a mennyezeti gerendák.

A toszkán életérzéshez nagyban hozzátartozik a házakat körülvevő kertek, udvarok igényes kialakítása, tujákkal, örökzöldekkel, dúsan burjánzó virágokkal, fűszer- és gyógynövényekkel, futónövényekkel, citrusokkal, olívával, levendulával.

A lakásdekorációs tárgyakra is a jellegzetes színvilág jellemző, kedveltek a kerámia konyhai kiegészítők és dísztárgyak, cserépedények, dézsák, virágtartók, kovácsoltvas díszek, az elegáns, különleges és drága lakástextíliák.

Aki kedveli az olasz életérzést, tájakat és kultúrát, biztosan ismeri a Napsütötte Toszkána című filmet, melynek amerikai főhősnője egy magánéleti válság hatására hirtelen elgondolásból megvesz egy romos, felújításra szoruló, régi, ódon villát a toszkánai Cortonában. A Bramasole Villa elhanyagolt állapota ellenére is lenyűgöző, különleges hangulatú, gyönyörű birtokkal körülvéve. A filmben aztán felújításra kerül, hogy lakhatóvá válhasson és visszanyerje régi pompáját. Valójában azonban nem csinálnak vele semmi különöset, csak egy kicsit kitakarítják, rendbe teszik, hogy jobban mutasson a filmen.

A villa igazi renoválása 2006-ban történt meg, és a felújítás után szinte rá sem lehet ismerni a régi épületekre. Az igaz, hogy a régi rusztikus, ódon hangulatból nem sok maradt meg, de a villa nagyon szép lett, elegáns és tipikusan mediterrán, toszkán hangulatú. Tökéletes példája annak, hogy mit is jelent a toszkán stílusú lakberendezés.

 

A házban a világos árnyalatok dominálnak, fehérek a falak, a bútorok többsége szintén fehér, bézs vagy szürke színű. Emellett jól mutatnak a barna, tömörfa bútorok is a házban. A padlót terrakotta színű burkoló fedi, a mennyezetet fagerendák díszítik, a falak sok helyen terméskővel kirakottak, és több gyönyörű boltív teszi még hangulatosabbá a belső teret.

 

A Cortona melletti, lankás, toszkán dombok között található Villa Laura néven ismert birtokot jelenleg nyaralóként üzemeltetik. A villát gyönyörű, szépen gondozott kert veszi körül. Sajnos a kibérlése egy kisebb vagyonba kerül, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a nyaralót bemutató képek inspirációul szolgálhatnak a lakberendezésben, ötleteket leshetünk el, hogy hogyan csempészhetünk egy kis mediterrán hangulatot otthonunkba. Nem kell nagy kiadásokra gondolni, sokszor egy kiegészítő, új függöny, lakástextília, átkárpitozott kanapé, egy újrafestett régi bútordarab vagy egy terméskővel, téglával kirakott kisebb falrészlet is sokat tud változtatni lakásunk hangulatán.

Webáruházunkban a mediterrán életérzést leginkább az olasz Easy Life gyártó Herbarium, Amalfi és Kitchen Basic kollekciója valamint a szintén olasz Nesti Dante kézműves szappanjai adják vissza.

Emellett egészen biztosan jól illenek még mediterrán stílusú otthonokba az olívával, citrommal, levendulával díszített lakáskiegészítők is.