Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Művészeti motívumok megjelenése a lakásdekorációban

2021. 04. 14. 13:03:19
Művészeti motívumok megjelenése a lakásdekorációban
Manapság elterjedni látszik az a törekvés, hogy minél több emberhez eljussanak valamilyen formában a különböző művészeti alkotások.

Művészeti motívumok megjelenése a lakásdekorációban

Míg régebben szinte csak művészeti albumokban és múzeumokban csodálhattuk meg legnagyobb művészeink műveit, addig manapság elterjedni látszik az a törekvés, hogy minél több emberhez eljussanak valamilyen formában a különböző alkotások, minél több ember megismerje a híres festőket, képzőművészeket, alkotókat. A cél az, hogy a művészet közelebb kerüljön a mindennapi életünkhöz. Ezt felismerve, több vállalat is elkezdett olyan hétköznapi használati tárgyakat gyártani, melyeket képzőművészeti motívumok díszítenek. Pólók, kendők, esernyők, szemüvegtokok, étkészletek, csészék, bögrék, táskák, órák, ágyneműk, tapéták, különféle kiegészítők népszerűsítik híres művészek alkotásait. Ezáltal ma már széles körben ismerté válhattak ezek a művek, felkeltve az emberek érdeklődését a kultúra iránt, és remélhetőleg egyre többen keresik fel a múzeumokat, kiállításokat.

A legnépszerűbb termékek Gustav Klimt, Vincent Van Gogh, Alfons Mucha, William Morris, Claude Monet, Frida Kahlo, Rosina Wachtmeister műveinek felhasználásával készülnek.

Gustav Klimt osztrák festőművész a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője, kora lázadója volt. Szerette a nőket, a nők voltak a múzsái, az általa ábrázolt nőalakok a végzet asszonyát testesítik meg. Egyik leghíresebb alkotása a Csók című festmény, melyet szerelme, Emilie Flöge ihletett. Édesapja aranyműves volt, innen az arany szeretete, melyet sokszor használt munkája során, és ami jellegzetes védjegyévé vált. Különleges, gyönyörű festményeinek motívumai mára már nagyon sok helyen feltűnnek, köszönhetően rendkívüli népszerűségüknek.

William Morris angol festőművész, iparművész a természetet használta inspirációul műveihez, a színes, virágos, gazdagon burjánzó motívumok jellemzik alkotásait. Mai napig kedveltek mintái a lakberendezésben: tapéta, textília, lakáskiegészítők készülnek leghíresebb motívumaiból, melyek jól mutatnak a klasszikus, romantikus, de akár a skandináv stílusú lakásokban is.

Híres mottója: „Ne legyen semmi a házadban, amit nem tartasz hasznosnak vagy gyönyörűnek."

Egyik leghíresebb mintázata a Pimpernel, melyet saját étkezője falának díszítésére használta.

       

Vincent Van Gogh holland festőművész, a posztimpresszionizmus legnagyobb alakja, a világ egyik legismertebb festőművésze. Tájakat, portrékat, csendéleteket egyaránt festett. Egyedi stílus, szenvedélyesség, egyéni látásmód, a színek iránti rajongás és különleges ecsetvonások jellemzik műveit. Élete igen viharos volt: a szerelemben nem volt szerencséje, műveit sem igazán értékelték életében, mindössze egy képét sikerült eladnia. Mentális problémákkal, epilepsziával, depresszióval küzdött, egyszer egy barátjával történt veszekedés után levágta a saját fülét. Fiatalon, 37 éves korában hunyt el, miután mellkason lőtte magát.

Alfonz Mucha cseh festőművész, grafikus, szobrász, ékszerkészítő, iparművész. a szecesszió meghatározó alakja. Egyéni, jellegzetes, dekoratív stílus jellemezi műveit, amelyeken a kecses, szépséges, érzéki, vonzó és titokzatos nőalakok megörökítése áll a középpontban. Növényi motívumokkal, virágokkal, zodiákus jelekkel, leomló hajfürtökkel, leplekkel díszítette műveit.  Rengeteg plakátot, reklámkiadványt, díszletet, jelmezt, ékszert, könyvillusztrációt tervezett, nagyon sikeres művész volt már életében, elárasztották a megrendelések.

     

Rosina Wachtmeister osztrák művész egy Róma melletti kis faluban, Capenában él és alkot. Kedvenc állatai, a macskák ihletik műveit. Sajátos, egyedi stílus, vidám, élénk színek jellemzik alkotásait, melyeket lakásdekorációs tárgyakon, lakástextíliákon, divatkiegészítőkön egyaránt viszontláthatunk és vidámságot csempészhetünk mindennapjainkba.

Művészeti mintás termékeink megtalálhatóak az alábbi kategóriában, valamint a Fridolin, Easy Life, Hanipol, Duo Gift, Diamant és P & P gyártók termékei között.