Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nappali szoba, a nyugalom szigete

2021. 07. 28. 17:44:04
Nappali szoba, a nyugalom szigete
A nappali az a helyiség, ahol teljesen elengedhetjük magunkat. Ahol lehetőségünk van ellazulni, olvasni, tévét nézni, beszélgetni, játszani.

A nappali az a helyiség, ahol teljesen elengedhetjük magunkat. Ahol lehetőségünk van ellazulni, olvasni, tévét nézni, beszélgetni, játszani. A berendezés akkor tekinthető sikeresnek, ha szívesen töltjük ott a szabadidőnket. A kiindulópont mindig a kényelem legyen, és hogy a saját életvitelünknek megfelelő legyen a kialakítása. Ne akarjuk olyan bútorokkal berendezni, amelyek szépek és elegánsak ugyan, de kényelmetlenek, nem praktikusak, pusztán azért, mert egy magazinban jól mutat, vagy hogy másokat elkápráztassunk.

Van néhány alapvető dolog, amit szinte minden térbe be lehet illeszteni és meghatározó részét képezik lakásunk ezen helyiségének.

A leghangsúlyosabb elemei a lakberendezésnek kétség kívül a bútorok. Ezek foglalják a legtöbb helyet és ezeket vesszük elsőként észre, ha belépünk egy szobába. Van néhány olyan bútordarab, amelyek elengedhetetlen részei egy nappali berendezésének.

Kanapé

Ez a bútordarab valószínűleg a legdrágább berendezési tárgy a nappalinkban, a legtöbb helyet foglalja és általában a nappali központi részében helyezkedik el. Mivel nagyon fontos, hogy kényelmesen megpihenhessünk rajta egy fárasztó nap végén, körültekintően kell kiválasztani a megfelelő darabot. Ehhez figyelembe kell venni az életvitelünket, igényeinket: vannak-e gyerekek, háziállat a családban, hányan fogjuk használni, ill. milyen gyakran hívunk vendégeket, társaságot. Ezek a szempontok meghatározzák, hogy milyen kárpitot és milyen stílust, elrendezést válasszunk.  Jól meg kell gondolni választásunkat, hiszen egy kanapét átlagosan 10 évig használnak az emberek, és a stílusa meghatározza az egész nappali hangulatát. A legfontosabb dolog azonban, hogy kényelmes legyen számunkra, ezért feltétlenül próbáljuk ki a kiszemelt kanapékat.

Dohányzóasztal

Általában a nappali berendezésének része egy kisméretű, alacsony asztal, amelyre a poharakat, tányérokat, távirányítót, könyvet, újságokat tehetjük, és amely a szoba központi részén helyezkedik el. Mérete igazodjon a kanapé és a szoba méretéhez, magassága legyen nagyjából egy vonalban a kanapéval. A formája igen sokféle lehet: ovális, kerek, téglalap, négyzet, háromszög alakú. Az anyagválasztásnál itt is fontos tényező a funkcionalitás és hogy milyen stílust képviselünk.

Szekrénysor/könyvespolc

Napjainkban egyre kevésbé szokás nagy, robosztus, hagyományos szekrénysorokat elhelyezni a nappalikban, ezt felváltották a szellősebb, nyitottabb polcrendszerek. Az otthonosság érzését növelik a könyvek, személyes tárgyak, képek elhelyezése ezeken a nyitott polcos szekrényeken.

Fotel, fekvőfotel

Előfordul, hogy ezek a bútordarabok a kanapé részei, de külön is vásárolhatunk foteleket a kanapé kiegészítéséhez. A különböző ülőbútorok kombinálása érdekessé teheti a teret. Ilyenkor figyeljünk a harmóniára, mind stílusban, mind színekben és anyagokban.

TV állvány

A legtöbb nappaliban a TV a fókuszpont, ezért nagyon lényeges, hogy hová helyezzük el. Manapság már sok otthonban van falra szerelhető televízió, ami igazán letisztult és elegáns hatást kelt. A hifi és szórakoztató berendezéseket általában a TV alatti állványon szoktuk elhelyezni, amely lehet nyitott vagy zárt elrendezésű is. Vannak olyan komplex nappali szekrények, amelyek a könyves és vitrines polcok mellett a TV és hifi állványt is tartalmazzák.

Kiegészítők

A bútorokon kívül a különféle kiegészítők is meghatározóak egy helyiség berendezésénél, hiszen ezektől az apróságoktól lesz a lakásunkból otthon, ezek által lesz meghitt, hangulatos és barátságos egy lakás. A szőnyegek, függönyök, takarók, párnák, faliképek ügyes megválasztásával sokat finomíthatunk nappalink stílusán, vidámabbá, hangsúlyosabbá, bensőségessé, élettel telivé tehetjük azt. Ezeket akár sűrűbben is változtathatjuk, cserélgethetjük, mint a nagy bútorokat, ezáltal felfrissíthetjük otthonunkat és kísérletezhetünk különféle stílusirányzatokkal is. Végezetül ne feledkezzünk meg a szobanövényekről sem, amelyek szintén az otthonosságot, a komfortérzetet növelik és elengedhetetlen részei egy szépen berendezett nappalinak.

Tartalomhoz tartozó címkék: Nappali szoba_ a nyugalom szigete