Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vintage lakberendezési stílus, ahol a tárgyaknak lelke van

2021. 03. 15. 18:30:43
Vintage lakberendezési stílus, ahol a tárgyaknak lelke van

A vintage stílus lakberendezés tekintetében olyan bútorokat, kiegészítőket jelöl, melyek régies, kopottas hatásúak.

Vintage lakberendezési stílus, ahol a tárgyaknak lelke van

 

A vintage egy modernkori stílusirányzat, egy életstílus, mely megfigyelhető sok különböző területen: öltözködésben, járművek között (biciklik, robogók, autók), enteriőrökben, lakberendezésben. Jelentése nagyjából annyi, mint régmúlt időből való. Lakberendezés tekintetében olyan bútorokat, kiegészítőket jelöl, melyek régies, kopottas hatásúak.

       

A „vintage” szót eredetileg a borászatban és a fotográfia területén használták. A fotótörténelemben vintage kópiának nevezték az első kópiát, az eredeti negatívról készült másolatot, amely a felvétellel nagyjából egy időben készült.

A  borászatban a portói borokat nevezték így: a Vintage Port (évjáratos portói) egy-egy kiemelkedő évjáratú portói bort jelent. Ezeket a borokat legalább 2-3 évig fahordóban, majd legalább 10 évig palackban érlelik.

Ez a stílus leginkább a romantikus, álmodozó, nosztalgikus, de ugyanakkor elegáns hangulatot kedvelők számára ajánlott, akik szívesen foglalkoznak az egyedi bútorok, dekorációs tárgyak felkutatásával, átalakításával, felújításával. Így igazán saját személyiségünkre formálhatjuk otthonunkat. Ehhez persze nem árt, ha kellő fantáziával, kreativitással és stílusérzékkel rendelkezünk.

A megfelelő régi bútorokat beszerezhetjük bolhapiacokon, garázsvásárokon is, melyeket aztán csiszolással, festéssel, kisebb javításokkal saját ízlésünkre formálhatunk vagy vásárolhatunk új készítésű, vintage stílusú, kopottas hatású berendezési tárgyakat is. Különböző stílusjegyek keveredhetnek is egymással: nem kell minden bútornak azonos korúnak lennie, lehetnek közöttük modernebb darabok is.

A vintage otthonok színvilágára a világos színek, fehér, bézs, púder és pasztell árnyalatok jellemzőek leginkább, de a sötétebb fából készült bútorok is jól mutatnak. Kiegészítőkön (pl képkeret, tükör, csillár) jól mutatnak az ezüstös, bronzos, arany árnyalatú felületek is.

     

Anyaghasználat tekintetében a természetes anyagok jellemzőek: fa, tégla, kő, cserép, fonott kosár, vászon, csipke.

Régi használati tárgyak gyakran jelennek meg ilyen stílusú otthonokban teljesen új funkciót kapva: a Singer varrógép állványa, ládák, bőröndök mint kisasztal kapnak új értelmet, régi fiókok, komódok mint virágtartók hasznosulnak újra. A nagymama kopottas edényeit, porcelánjait, konyhai eszközeit is nyugodtan ki lehet tenni a polcokra. Régi családi fényképek vintage képkeretekben jellegzetes kiegészítői az ilyen stílusú otthonoknak. Hagyományos írógép, lemezjátszó, rádió is helyet kaphat a lakásban mint dekorációs elem.

      

Szintén jellegzetes kiegészítői a vintage otthonoknak a különféle virágok: cserepes vagy vágott virágok vázában elhelyezve. Ezek lehetnek élő vagy selyem virágok is. Akár egy egyszerű, használaton kívüli bögérbe, fémdobozba, befőttesüvegbe, fiókba is helyezhetjük ezeket a virágokat, csokrokat, kompozíciókat. Az ajtókra kopogtatókat, koszorúkat is helyezhetünk.

      

Klasszikus vintage díszítőelemek még a díszes falitükrök, képek, feliratok, faliórák, gyertyatartók, kalitkák, éjjeli lámpák textil búrával, fogasok, fém vagy kosár tárolók, dobozok, ékszertartó babák.

      

Az ilyen stílusú otthonokra az egyediség, különlegesség, elegancia és kreativitás jellemző, melyben igazán kényelmesen, komfortosan érezhetjük magunkat, amennyiben kedveljük a nosztalgikus, régies hangulatot.

Vintage stílusú lakáskiegészítőink megtalálhatóak a  Clayre & Eef, DaklsKatie Alice gyártók termékei között.

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Vintage lakberendezési stílus